Essentieel voor goed maatwerk is nauwkeurig meten. 

Met behulp van onderstaande meetinstructies kun je de maten nauwkeurig bepalen. Neem hier rustig de tijd voor; dat voorkomt teleurstellingen achteraf.

Aan de slag
Gebruik een metalen rolmaat die lang genoeg is om in één keer de breedte en hoogte op te meten. 

Meet het raam op drie plaatsen: aan de zijkanten en in het midden.

Noteer de kleinste maat.

Meet 2 keer, zodat u zeker weet dat u zuiver gemeten hebt.

Rail of roede
Kies een rail of roede die altijd minimaal 20 cm breder is dan het raam. Hierdoor hangen de gordijnen naast het raam en niet ervoor. Houdt bij het ophangen rekening met het uitsteken van de vensterbank of verwarming. Zorg dat de gordijnen 'vrij' hangen. Dit voorkomt beschadiging van de stof en de gordijnen hangen mooier. Het is belangrijk te meten als de rail of roede is geplaatst, zodat de gordijnen op de juiste maat besteld worden.

Meetinstructies

Breedtematen.
De breedte van de rail of roede wordt de strakke breedtemaat van het gordijn.
Vermeerder de breedte van de rails met 5% dit is de afmeting van de breedte die u invult op het bestelformulier.
Wij adviseren om de gordijnen 5% breder te laten maken dan de rails om zo een goed sluitend gordijn te krijgen.  

Bij een combinatie van een raam en deur, bestaan de gordijnen vaak uit ongelijke delen. Meet in dit geval de breedte van het linker- en rechterdeel apart op.

Bij een rail of roede bestemd voor gordijnen met een gordijnhaak of met ingeslagen zeilringen of lussen, meet u de hoogte vanaf de bovenkant van de rail/roede. Bij een roede met losse ringen (om de roede), meet u de hoogte vanaf de onderkant van de ring.
Meet strak naar beneden tot het punt waar u het gordijn wilt laten eindigen. Meet de hoogte zowel links en rechts op, want plafonds, vensterbanken en vloeren lopen niet altijd waterpas. Indien de hoogte verschilt, ga dan uit van de kortste maat.
Meet u in een nieuw, leeg huis? Houdt rekening met de nog aan te brengen ondervloer en vloerbedekking.

Hoogtematen. 
Meet je gordijnen of vitrages tot op de vensterbank dan is ons advies om 1.0cm van de hoogte af te halen voor het vrijhangen. De hoogtemaat minus 1.0cm is de afmeting (ook wel klare hoogte genoemd) die je invult. 

Meet je de gordijnen of vitrages tot over de vensterbank dan is ons advies om deze 10 a 15 cm hoger te laten maken dan de vensterbank. De hoogtemaat tot op de vensterbank vermeerderd met 10 a 15cm is de afmeting die je invult op het bestelformulier (klare hoogte).  

Meet je gordijnen of vitrages tot op de vloer dan is ons advies om 2.5cm van de hoogte af te halen voor het vrijhangen. De hoogtemaat minus 2.5cm is de afmeting die je invult (klare hoogte). 

Resume

* Breedte : railsbreedte + 5%

* Kamerhoge gordijnen: hoogte gemeten maat - 2 cm.

* Gordijnen tot op de vensterbank: hoogte gemeten maat - 1 cm.

* Gordijnen voorbij de vensterbank: hoogte gemeten maat vensterbank  + 10 tot 15 cm.

* Bij gordijnen of vitrages met zeilringen vanaf de bovenzijde van de roede tot de vloer of vensterbank.

Klaarmaat

Hoe je gordijn ook komt te hangen de uiteindelijk maten die je overhoudt na bovenstaande uitleg noemen wij de "Klaarmaat". Deze maat moet je ingeven bij de maatingave van uw gordijn ! Dit zijn tevens de maten die het product na productie zullen krijgen. Wij trekken zowel van de breedte of hoogte maat niets meer af ! 

Behangexpert maakt de gordijnen exact op de door jouw opgegeven maat en is niet verantwoordelijk voor foutief opgegeven maten. Wijzigingen of annuleringen worden uitsluitend geaccepteerd als deze binnen 24 uur na het plaatsen van de bestelling doorgegeven zijn. 

© 2008 - 2024 Behang koop je online bij Behangexpert ! | sitemap | rss